2 juli 2007

Verbeterde houtvuurtjes…


Mama en papa kwamen terug van bij een goede vriend, Yéro Barry, die een boerderij heeft. En toen legde papa uit aan Barry hoe je een ‘foyer amélioré’ maakt (houtbesparend kookvuur) Ik heb dat planneke eens bekeken en heb dat nagemaakt.
Het was keileuk om het te maken en om het hard te laten worden heb ik maniokmeel gemengd met zand en water. Het enige nadeel van dat spul is dat onze honden dat ook heel lekker vinden. Maar cement werd niet per kilo verkocht, dus was maniok het enige alternatief.
Twee dagen later is Yéro Barry weer op bezoek gekomen en hij was zo enthousiast dat hij het direct heeft nagemaakt op zijn boerderij.
Ik heb het al heel veel gebruikt, mama heeft er al boontjes mee gekookt, heet water mee gemaakt, en nog veel andere dingen. Aanstaande zondag gaan we er een echte ‘riz gras’ op klaarmaken, één van de super maaltijden van Guinee.

Toelichting
De voorbije vier jaren organiseerde SARA vormingen voor de boeren en boerinnen om verbeterde houtvuren te maken. Die verbeterde houtvuren moesten in de eerste plaats zorgen dat ze minder hout zouden verbruiken bij de bereiding van hun dagelijkse rijstschotel, maar zijn ook nuttig om brand te voorkomen… doordat het vuur geen vrij spel heeft. Tevens boden die verbeterde houtvuren bescherming voor de kleine ukjes die op het erf rond waggelen en al eens hun evenwicht verloren in de nabijheid van de klassieke, traditionele kookvuren… drie stenen in een driehoek met daarop de kookketel in ‘wankel’ evenwicht.
Alleen…
Alleen sloegen die vormingen niet echt aan bij de lokale bevolking. Enkele van de honderden deelnemers aan deze ‘opgedrongen’ vormingen pasten de techniek ook toe… daarbij geholpen door de lesgevers. Maar van ‘doorgeven’ aan andere leden uit hun lokale groepen, was net iets teveel van ze gevraagd. Ze kloegen ook steevast over ‘gebrek’ aan middelen… gebrek aan geld… Maar het enige wat ze echt ontbrak was motivatie.
Grâce toonde met haar initiatief dat het niets hoeft te kosten… alleen wat motivatie, gedrevenheid en creativiteit. Eén dag en klaar was haar verbeterde houtvuur. De nachtwakers waren enthousiast… “Dat ga ik thuis ook doen”… niets opgedrongen, alleen overtuigd door de kracht van het voorbeeld.

0 reacties: