22 juli 2007

De Uitdaging in Kameroen (van de BD-website)

“Afrika in het klein” is nog steeds de beschrijving van Kameroen die het mooist de verscheidenheid weergeeft van het land, zowel op geografisch en klimatologisch gebied als wat de vele bevolkingsgroepen en hun activiteiten betreft. Je hebt er allerlei: bergvolkeren die sterk van de landbouw en de handel leven, savannevolkeren met hun landbouw en veeteelt, woudvolkeren met landbouw en het uitbaten van de bosproducten, en volkeren aan de kust voor wie de visvangst voor het nodige levensonderhoud zorgt.
Een land met dezelfde oppervlakte als Frankrijk, dat het scharnier vormt tussen West- en Centraal-Afrika en met een bevolking van rond de 17 miljoen inwoners. Een land waar politieke hand- en spandiensten en corruptie op hoog en laag niveau hoogtij vieren. Er is een grote buitenlandse schuld. De verspreiding van HIV/AIDS gaat er in stijgende lijn. En de armoede is er nog steeds vooral een landelijk fenomeen. Dit zet vooral jongeren ertoe aan naar de stad te trekken, hopend op een beter leven.
Toch is het een land met heel wat mogelijkheden. Kameroen heeft een economische groei van om en bij de 5 procent, heeft grondstoffen en vruchtbare grond en beschikt dus over diverse economische mogelijkheden. Het heeft een bevolking die erg vreedzaam is en bereid is te werken aan een betere toekomst. In het land zijn er heel wat lokale verenigingen van mensen die zich willen vormen en die zich willen organiseren om maatschappelijk een rol te spelen. Er zijn veel organisaties die deze dynamiek of inspanningen aan de basis begeleiden en een bezoeker kan zich laten verrassen door de ontmoeting met moedige mensen die heel wat “ontwikkelings”weg afleggen.

DOELSTELLINGEN VAN BROEDERLIJK DELEN
Broederlijk Delen speelt in op deze vele lokale en eigen plannen van mensen, groepen en hun gemeenschappen en ondersteunt daartoe een 16-tal partnerorganisaties in het land. Daar horen zowel begeleidende organisaties als grotere zelforganisaties van boeren bij. Broederlijk Delen beoogt bij te dragen tot een duurzame landelijke ontwikkeling. Onze sleuteldoelstelling daarbij is boerenorganisaties te helpen zich beter te structureren én duurzaam te produceren (tuin- en landbouw, veeteelt, visteelt, niet-houtachtige bosproducten). Een betere commercialisering van de geteelde en eventueel verwerkte producten, is een ander belangrijk aspect.
Enkele belangrijke elementen om deze doelstellingen te bereiken zijn:
Het aanwenden van duurzame landbouwmethoden, zoals het aanplanten van geschikte boomsoorten voor behoud of verbetering van de bodemvruchtbaarheid en bestrijding van erosie. Het combineren van landbouw en vee- of visteelt. Het goed beheer van de natuurlijke hulpbronnen zoals water, door bijvoorbeeld dammetjes in droge gebieden, behoud van bos, door niet-houtachtige bosproducten uit te baten e.a.

De eigen positie van de boerenorganisaties in de samenleving versterken en samenwerking met andere organisaties om hun belangen te verdedigen. Zo kunnen ze dan worden betrokken bij het proces van decentralisering.

Toegang tot zelfbeheerde spaar- en kredietsystemen die toelaten de nodige productiemiddelen te verwerven en de commercialisering voor te financieren.

Specifieke aandacht voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen, én voor de jongeren.

Specifieke aandacht voor de invloed van HIV/AIDS op de mogelijkheden van het platteland en omgekeerd, de kansen die bovenstaande elementen bieden in de strijd tegen HIV/AIDS.

0 reacties: