20 november 2010

Abomey zien en sterven … of … ?


Ooit was er het Koninkrijk van Abomey, slavenhandel met de Portugezen, de Denen of de Hollanders… slaven die mijlenver gevangen werden genomen, die Abomey voor het eerst zagen, en vaak het laatst. Verhandeld tegen Portugese kanonnen, één kanon tegen 15 gezonde man of 21 gezonde vrouwen. Soms gedood omdat ze zich tegen de slavernij verzetten. Maar zelfs soldaten en andere bewoners van het Koninkrijk van Abomey werden gedood omdat ze een belofte aan de koning niet konden nakomen. "Ik zal vijanden doden, en U hun hoofden brengen", maar wanneer ze terugkwamen zonder of niet genoeg hoofden, hun eigen hoofd werd afgehakt. De "bas-reliëfs' op de wanden van het paleis tonen de wreedheden van deze Koninkrijken. De een na de ander uitblonk uit in de wrede praktijken, en de taak van elke troonsopvolger was het groter maken het Koninkrijk, veroveren van andere volkeren, nieuw land. De koning werd begraven met al zijn vrouwen, die levend met hun echtgenoot begraven werden. Ook slaven werden met de koning begraven, om hem te dienen in het hiernamaals. Tot op een keer… een van deze koningen, voorstelde te worden begraven met de prinsen en prinsessen, want zij weten beter dan wie ook hoe de koning te dienen... maar de edelen waren niet erg opgezet met dit vooruitzicht en dwongen de koning af te treden… niemand heeft ooit nog van hem gehoord.


We bezochten Abomey, en het Koninklijk Paleis, tegenwoordig een nationaal museum. Het vertelt een beetje over de rijke geschiedenis van de voormalige zo rijke Koninkrijken van Abomey. Aan de ene kant hebben ze een soort trots, als afstammelingen van dit Koninkrijk, als erfgenamen van het rijke culturele erfgoed van 'Danxomé', maar aan de andere kant zijn ze beschaamd van de rol van hun voorouders in de slavenhandel. Geen handel van slaven, zonder de medeplichtigheid van de heersers van Abomey, die hun macht op de rug en het leven van hun 'collega' Afrikanen bouwden. Zeker, er is niets om trots op te zijn, maar het was niet de bevolking van Benin die deze handel organiseerde, het behoort tot hun geschiedenis, maar ze zijn er niet verantwoordelijk voor.


Het Koninklijk Paleis van Abomey is een bezoek waard, zelfs al zou de plaats een likje verf op de "prachtige" 'bas-reliëfs' kunnen gebruiken. Als 'Werelderfgoed' verklaard door de UNESCO is niet meteen synoniem voor ‘uitstekend’ bewaard. Dus er zijn veel groeimogelijkheden.


Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het Koninkrijk van Abomey, kunnen wij ook de stripreeks "Les Passagers du Vent" ("De Kinderen van de Wind"), door de Franse striptekenaar "Bourgeon", aanbevelen. De reeks vertelt het verhaal van een aantal jonge avonturiers, die betrokken raken bij een missie ter afschaffing van de slavernij … en op een gegeven moment op het Afrikaanse continent in het Koninkrijk van Abomey terechtkomen. Ze zijn in contact met de 'Yovogan', een soort van ambassadeur van de koning van Abomey. Deze 'Yovogan' was van Europese oorsprong, dus blank... misschien ligt daarin de verklaring dat buitenlanders "Yovo" worden genoemd.


0 reacties: